O współpracy, gospodarce łowieckiej, produkcji żywności. Starosta na posiedzeniu Izby Rolniczej
Zachodniopomorska Izba Rolnicza obradowała w Białogardzie. Spotkanie, zorganizowane przez starostę białogardzkiego, powiatowego lekarza weterynarii oraz Radę Powiatu Białogard ZIR, odbyło się 16 lutego w Liceum Ogólnokształcącym im. Bogusława X.
Posiedzenie połączone było ze szkoleniem rady powiatowej Powiatu Białogard Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej z rolnikami.
W spotkaniu uczestniczyli Piotr Pakuszto, starosta białogardzki oraz Sebastian Balcerzak, wicestarosta.
Na spotkaniu rozmawiano o gospodarce łowieckiej, współpracy z kołami łowieckimi oraz wydzierżawianiu obwodów łowieckich przez starostę białogardzkiego. Omówiono aktualną sytuację epizootyczną w woj. Zachodniopomorskim w odniesieniu do ASF i grypy ptaków (HPAI) - status quo na poziomie powiatu białogardzkiego i plany na 2021, jak można lepiej zabezpieczyć gospodarstwo i zwierzęta przed chorobami zakaźnymi.
Dyskusja dotyczyła również Green Deal oraz Farm To Fork Strategy jako szansa na rozwój lokalnej produkcji żywności tradycyjnej i regionalnej. Kolejnymi punktami programu były: wpływ pandemii COVID-19 na zakwestionowanie deglobalizacji dystrybucji żywności, nacisk na zrównoważony rozwój i skrócenie łańcuchów dystrybucji żywności (ubojnie rolnicze IRHD). Przedyskutowano nadto obecnie obowiązujące rozwiązania prawne umożliwiające rolnika produkcje i sprzedaż żywności pochodzenia zwierzęcego oraz informacja o wsparciu inwestycyjnym w tym zakresie.
Posiedzenie połączone było ze szkoleniem rady powiatowej Powiatu Białogard Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej z rolnikami.
W spotkaniu uczestniczyli Piotr Pakuszto, starosta białogardzki oraz Sebastian Balcerzak, wicestarosta.
Na spotkaniu rozmawiano o gospodarce łowieckiej, współpracy z kołami łowieckimi oraz wydzierżawianiu obwodów łowieckich przez starostę białogardzkiego. Omówiono aktualną sytuację epizootyczną w woj. Zachodniopomorskim w odniesieniu do ASF i grypy ptaków (HPAI) - status quo na poziomie powiatu białogardzkiego i plany na 2021, jak można lepiej zabezpieczyć gospodarstwo i zwierzęta przed chorobami zakaźnymi.
Dyskusja dotyczyła również Green Deal oraz Farm To Fork Strategy jako szansa na rozwój lokalnej produkcji żywności tradycyjnej i regionalnej. Kolejnymi punktami programu były: wpływ pandemii COVID-19 na zakwestionowanie deglobalizacji dystrybucji żywności, nacisk na zrównoważony rozwój i skrócenie łańcuchów dystrybucji żywności (ubojnie rolnicze IRHD). Przedyskutowano nadto obecnie obowiązujące rozwiązania prawne umożliwiające rolnika produkcje i sprzedaż żywności pochodzenia zwierzęcego oraz informacja o wsparciu inwestycyjnym w tym zakresie.